زبان برنامه نویسی پایتون و 3 کاربرد اصلی آن
فهرست مطالب
برنامه نویسی پایتون در اصل زبان برنامه نویسی سطح بالا است که بر اساس دادهها است و توسط انسان بهراحتی درک میشود؛ همچنین پایتون یکزبان برنامهنویسی شیءگرا و تفسیری است که بسیار محبوب و پرکاربرد است. این زبان برای انجام کارهای مختلف در زمینههای متفاوت مانند علم داده، مهندسی نرمافزار، وب و… به کار میرود. آشنایی با کاربرد پایتون و روش کار آن این امکان را به کاربران میدهد تا بتوانند در زمینههای مختلف از آن بهره ببرند. در ادامه مطلب از مؤسسه مسیر با ما به بررسی روش کار پایتون و کاربردهای آن میپردازیم.
معنا و مفهوم پایتون
زبان برنامهنویسی سطح بالا و شیءگرا که با دو قابلیت سادگی و آسانی به کاربران امکان میدهد تا در هر مکانی که از دادهها، خطوط کدها و محاسبات استفاده میشود، از آن بهره ببرند را پایتون میگویند. برنامه نویسی پایتون قابلیت خوانایی بالای کدها را امکانپذیر میکند و یادگیری آسانی دارد. هدفهای ایجاد زبان برنامه نویسی سطح بالای پایتون عبارت است از:
- امکان توسعه در کمترین زمان
- منبعباز بودن
- زبان ساده، قابلدرک و قابلرقابت با زبانهای دیگر
پایتون زبان اسکریپتی؛ روش کار پایتون
روش کار پایتون به شکل کلی مانند سایر زبانهای برنامهنویسی است، با این تفاوت که پایتون یکزبان برنامهنویسی اسکریپتی است و برای اجرا نیازی به کامپایلر ندارد؛ بنابراین برنامههای پایتون بهصورت خطبهخط توسط مفسر پایتون خوانده و اجرا میشوند. برای شروع کار با پایتون، ابتدا باید یک محیط توسعه (IDE) را نصب کنید. این محیطها کار با پایتون را برای شما آسانتر میکنند و شامل امکاناتی مانند تکمیل خودکار کد، اشکالزدایی، رونویسی کد و… هستند. برخی از محیطهای توسعه محبوب برای پایتون شامل PyCharm، Jupyter Notebook، Visual Studio Code و Spyder هستند.
ساختار و دستورات برنامه نویسی پایتون
ساختار و دستورات برنامه نویسی پایتون به شرح زیر هستند:
- متغیرها: متغیرها در پایتون بهصورت داینامیکی ایجاد میشوند و میتوانند به هر نوع دادهای تبدیل شوند. یک متغیر به نام name را میتوان بهصورت زیر تعریف کرد:
makefile
Copy code
name = “John”
- لیستها: لیستها یکی از ساختارهای دادهای پایتون هستند که مجموعهای از مقادیر را در خود نگه میدارند؛ برای مثال، یک لیست از اعداد صحیح بهصورت زیر تعریف میشود:
css
Copy code
numbers = [1, 2, 3, 4, 5]
- شرطی if :دستور شرطی است که در برنامه نویسی پایتون به کار میرود تا برنامهای را بر اساس یک شرط مشخص، اجرا کند یا نکند؛ برای مثال:
go
Copy code
if x > 5:
print(“x is greater than 5”)
else:
print(“x is less than or equal to 5”)
- حلقهها: در روش کار پایتون و ساختارش، دو نوع حلقه وجود دارد که برای تکرار کد استفاده میشوند. حلقه for برای تکرار کد برای تمامی موارد در یک لیست یا مجموعه دادهای مشخص میشود و حلقه while برای تکرار کد تا زمانی که یک شرط برقرار است، استفاده میشود؛ برای مثال، حلقه for برای چاپ اعداد یک لیست بهصورت زیر است:
css
Copy code
numbers = [1, 2, 3, 4, 5]
for num in numbers:
print(num)
- توابع: توابع در پایتون یک بلوک کد هستند که به یک نام مشخص نسبت داده میشوند و میتوانند بهعنوان یک ماژول در برنامه استفاده شوند. توابع میتوانند مقادیر ورودی را دریافت و خروجی تولید کنند؛ برای مثال، یک تابع ساده برای جمع دو عدد بهصورت زیر است:
python
Copy code
def add_numbers(a, b):
return a + b
با استفاده از این اجزای پایه، میتوانید برنامههای پایتون مختلفی را ایجاد کنید. در زمینههایی مانند تحلیل داده، پردازش زبان طبیعی، یادگیری ماشین و… یادگیری پایتون پرکاربرد است.
حالتهای کاربردی پایتون
برنامه نویسی پایتون کاربردهای زیادی دارد و میتوان از آن در زمینههای مختلف استفاده کرد. حالتهای کاربردی پایتون به شرح زیر است:
1. تحلیل داده (Data Analysis):
پایتون یکی از ابزارهای پرکاربرد در تحلیل داده است. این زبان دارای کتابخانههای پرکاربردی مانند NumPy،Pandas و Matplotlib است که در تحلیل دادههای بزرگ کمک میکنند. با استفاده از NumPy میتوانید دادههای عددی را پردازش کنید و با استفاده از Pandas میتوانید دادهها را بهصورت جدولی سازماندهی کنید و آنها را در قالب دیتافریم (DataFrame) ذخیره کنید؛ همچنین، با استفاده از Matplotlib میتوانید نمودارهای مختلفی از دادهها رسم کنید.
2. پردازش زبان طبیعی (Natural Language Processing):
زبان برنامه نویسی پایتون در پردازش زبان طبیعی نیز به کار میرود. با استفاده از کتابخانههایی مانند NLTK و TextBlob میتوانید متنهای زبانی را پردازش و اطلاعات مختلفی را از آنها استخراج کنید؛ بهعنوانمثال، میتوانید با استفاده از این کتابخانهها، متنهایی را تحلیل کنید و به دنبال الگوهای خاصی مثل تعداد، تکرار کلمات و… بگردید.
3. یادگیری ماشین (Machine Learning):
یادگیری ماشین یکی دیگر از حوزههایی است که پایتون در آن به کار میرود. با استفاده از کتابخانههایی مانند Scikit-Learn، TensorFlow و PyTorch میتوانید مدلهای یادگیری ماشین را آموزش دهید و از آنها در تحلیل دادهها استفاده کنید؛ بهعنوانمثال، میتوانید با استفاده از این کتابخانهها، یک مدل پیشبینی ساده برای دادههای خود بسازید.
پایتون؛ 3 کاربرد اصلی
در مقالات قبلی شما را با زبان برنامه نویسی پایتون، کاربرد پایتون و مزایای برنامه نویسی پایتون آشنا کردیم. در این مقاله شما را با 3 کاربرد مهم و اصلی پایتون آشنا میکنیم.
1. پردازش دادهها
یکی از کاربردهای اصلی پایتون در علم داده است. این زبان برای پردازش دادههای بزرگ و پیچیده بسیار مناسب است؛ برای مثال، میتوان از پایتون برای خواندن دادهها از فایلهای متنی، پردازش و تحلیل دادهها و نمایش آنها در قالب نمودارهای مختلف استفاده کرد. همانطور که در مبحث حالتهای کاربردی و روش کار پایتون اشاره شد از کتابخانههای مختلفی مانند NumPy،Pandas و Matplotlib برای پردازش دادهها و تجزیهوتحلیل آنها استفاده میکند.
2. توسعه وب
برنامه نویسی پایتون برای توسعه وبسایتها و برنامههای وب بسیار قابلاستفاده است. بسیاری از شرکتها و وبسایتهای معروف مانند YouTube، Instagram و Dropbox از پایتون برای توسعه وبسایتها و برنامههای وب خود استفاده میکنند.Django و Flask دو فریمورک معروف پایتون برای توسعه وب هستند که به برنامهنویسان این امکان را میدهند تا برنامههای پویا و کارآمدی را با پایتون توسعه دهند.
3. هوش مصنوعی
برنامه نویسی پایتون در زمینه هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی نیز بسیار قابلاستفاده است. برخی کتابخانههای مختلف مانند TensorFlow،Keras و PyTorch برای توسعه مدلهای یادگیری ماشینی و شبکههای عصبی استفاده میشوند. برنامهنویسان میتوانند با استفاده از پایتون الگوریتمهای یادگیری ماشینی را پیادهسازی کرده و مدلهای خود را با استفاده از دادههای آموزشی، آموزش دهند.
جمعبندی
باتوجهبه این که زبان برنامه نویسی پایتون دارای کتابخانههای بسیاری است، این زبان برای کاربران با سطحهای مختلف تجربه، میتواند جذاب باشد؛ علاوه بر این، پایتون یکزبان قابلاستفاده و قابلفهم برای توسعهدهندگان آزمایشی است که در حال یادگیری پایتون هستند. کاربرد پایتون در تمام زمینهها باعث شده است که یادگیری آن موردتوجه علاقهمندان قرار بگیرید. آشنایی با روش کار پایتون این امکان را میدهد تا استفادههای بهینهتری از این زبان برنامهنویسی پرکاربرد داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید