نکاتی که دانستن آنها قبل از نگارش رزومه تحصیلی ضروری است
فهرست مطالب
گسترش بازار کار در زمینههای شغلی مختلف و همچنین افزایش متقاضیان مشاغل، باعث شده است تا نگارش رزومه به یکی از مهمترین مهارتها در کاریابی تبدیل شود. رزومه و نحوه نگارش آن نهتنها برای پیداکردن شغل، بلکه برای پذیرش تحصیلی نیز کاربرد دارد. نوشتن رزومه خوب یکی از اصلیترین گامها در اخذ پذیرش از دانشگاههای مختلف است.
اکثر دانشگاهها بهمنظور صرفهجویی در زمان، مایل هستند قبل از برقراری تماسهای تلفنی و مصاحبه، سوابق تحصیلی دانشجویان را از طریق رزومه تحصیلی پردازش کرده و از این طریق اقدام به پذیرش دانشجویان کنند. رزومه شامل اطلاعاتی است که اگر بهدرستی نگارش شود، توانمندیهای متقاضی را بهخوبی نشان میدهد. در این مقاله از سری مقالات مسیر با ما، به بررسی رزومه و نحوه نگارش آن خواهیم پرداخت.
رزومه تحصیلی چیست؟
پیش از اینکه به بررسی نکات نگارش رزومه بپردازیم، باید تعریف رزومه را برای شما مشخص کنیم. رزومهResume) ) شرح کوتاهی از تحصیلات و سوابق شغلی است. رزومه تحصیلی به بیان مدارک شما در زمینه آموزشی و تحصیلی میپردازد. معمولاً رزومه را با نام CV نیز میشناسند که مختصر عبارت Curriculum Vitae به معنای تاریخچه مختصری از زندگی فرد است. رزومه کلیه فعالیتهای آموزشی، حرفهای و عملی افراد را شامل میشود.
در واقع، افراد باید در رزومه خود تمامی استعدادها، پتانسیلها، قابلیتهای علمی، پژوهشی و… را بیان کنید. ساختار کلی یک رزومه تحصیلی باید شامل اطلاعات شخصی، سوابق تحصیلی، مدارک اخذ شده، سوابق شغلی مرتبط، دورههای گذرانده شده، افتخارات علمی کسب شده و سوابق پژوهشی باشد. مهمترین مسئله در نگارش رزومه، داشتن صراحت و صداقت در نوشتن مطالب و اطلاعات است؛ زیرا در نهایت باید برای تمامی مواردی که در رزومه خود ذکر میکنید، مدرکی ارائه دهید که صحت حرف شما را تأیید کند.
همچنین بخوانید: راه های کم کردن هزینه های اپلای؛ 4 راهکاری که باید بدانید
نکات مهم در نگارش رزومه
همانطور که گفته شد، رزومه تحصیلی رزومهای است که به بیان تمام مدرکهای شما در زمینه آموزشی و تحصیلی میپردازد. شما برای ادامه تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور نیاز به ارسال رزومه به دانشگاه موردنظر خود دارید تا در صورت پذیرش و موافقت با شرایط شما بتوانید در آن دانشگاه به تحصیل بپردازید.
اهمیت این موضوع زمانی مشخص میشود که دانشگاهها پذیرش دانشجویان را مشروط به رزومه تحصیلی بدانند؛ به طور مثال دانشجویان در ایران برای تحصیل در مقطع دکتری باید رزومهای ارائه دهند که معرف تواناییها و استعدادهای آنها باشد. رزومه نقش مهمی در پذیرش این دانشجویان ایفا میکند.
بهطورکلی، نگارش رزومه شامل نکاتی است که اگر بهدرستی رعایت شوند، میتوانند در جذابیت رزومه شما مؤثر باشند. فراموش نکنید که برای نوشتن اطلاعات خود از یک فونت خوانا و روان استفاده کنید. نحوه نوشتن رزومه و قالببندی باید بهگونهای باشد که پیچیده به نظر نرسد. در نوشتن رزومه و نحوه نگارش آن باید نکات نگارشی و علائم نگارشی را با اصول درست رعایت کنید؛ زیرا این کار از اهمیت زیادی برخوردار است. از جمله نکاتی که باید در نوشتن رزومه در نظر گرفته شوند عبارتاند از:
1. قالب و چیدمان
در نحوه نگارش رزومه تحصیلی، سه روش اصلی وجود دارد. انواع چیدمان رزومه عبارت از موارد زیر هستند:
- چیدمان زمان: این نوع رزومه بر اساس توالی زمانی نگارش میشود. بدین صورت که از زمان شروع تحصیل گرفته تا لحظهای که رزومه را نگارش میکنید، همه اطلاعات را بر اساس تاریخ درج کنید. همچنین در این نوع رزومه، سوابق تحصیلی و اندوختههای علمی ثبت میشود.
- چیدمان عملکرد: این نوع نگارش رزومه بیشتر بر روی مهارتها، عملکردها، جوایز، سابقه کاری افراد و… تمرکز دارد. معمولاً در این نوع رزومهها افراد به بیان مهارتهای خود میپردازند.
- چیدمان ترکیبی: این نوع رزومه ترکیبی از چیدمان زمان و عملکرد است. افراد در نوشتن رزومه ترکیبی، تحصیلات و مهارتهای شغلی خود را در زمانهای مختلف بیان میکنند. همچنین در این نوع چیدمان کلیه اطلاعات مهم که کارفرما یا دانشگاه موردنظر از آنها انتظار دارند، درج میشود.
2. نگارش رزومه؛ حجم رزومه
یکی از مهمترین نکات در رزومه و نحوه نگارش آن، کامل و جامع بودن است؛ بنابراین تمامی اطلاعات لازم باید در رزومه بیان شوند. معمولاً حجم رزومه از 2 الی 7 صفحه متغیر است. هرچه رزومه کاملتری ارائه دهید، شانس شما در پذیرش دانشگاه یا شغل موردنظرتان بیشتر است. دقت داشته باشید که ابتدای رزومه را جذاب و واضح بنویسید. همچنین سعی کنید چیدمان درج اطلاعات را از مهمترین به کماهمیتترین قرار دهید. بدین ترتیب شانس خواندهشدن اطلاعات مهم شما افزایش مییابد.
3. درج اطلاعات
نکته سوم در نگارش رزومه درج اطلاعات است که شامل موارد زیر است:
1. اطلاعات هویتی
بهطورکلی در نوشتن رزومه مشخصات شخصی شامل اطلاعات هویتی، محل زندگی، اطلاعات تماس، سن و… درج میشود. اولین چیزی که در رزومه شما نوشته میشود، نام و نام خانوادگی است. در واقع مهمترین اطلاعات شما در نیمه بالای صفحه اول نوشته میشود. پس از نوشتن نام و نام خانوادگی باید سن، محل زندگی، اطلاعات تماس و ایمیل خود را ذکر کنید. توجه داشته باشید از آدرس ایمیلی استفاده کنید که حرفهای و استاندارد باشد. از نام و فامیلی خود استفاده کنید و از هرگونه ایمیل غیرمرتبط با اسامی نامرتبط و نامناسب در نگارش رزومه پرهیز کنید.
2. سوابق تحصیلی در رزومه و نحوه نگارش آن
در قسمت بعد باید سوابق تحصیلی خود اعم از مدارک تحصیلی، محل تحصیل، افتخارات و جوایز کسب شده و… را به همراه تاریخ و بهصورت معکوس درج کنند. بدین صورت که ابتدا مدارک تحصیلی جدیدتر و سپس مدارک قدیمیتر را ذکر کنید. توجه داشته باشید که برای هرکدام از مواردی که در رزومه تحصیلی ذکر میکنید، در هنگام مصاحبه مدارک مربوطه را ارائه دهید.
3. سوابق حرفهای و شغلی در رزومه تحصیلی
تمامی سوابق شغلی و حرفهای باید با تاریخ شروع و اتمام فعالیت در مراکز شغلی مختلف باید ذکر شود. همچنین باید نام مؤسسه و مدتزمان همکاری با آنها بیان شود. در صورتی که فرد در دورههای آموزشی و کارگاهها شرکت کرده باشد، باید سوابق را به همراه مدرک و نام آموزشگاه در نگارش رزومه ذکر نماید. دورههای آموزشی مرتبط با رشته تحصیلی به همراه مدارک معتبر میتواند کمک زیادی به پذیرش رزومه کند.
دیگر اطلاعات مورد نیاز عبارتاند از:
- مهارتها و تواناییها: در قسمت بعد میتوانید مهارتها و تواناییهایی که در مؤسسات خصوصی و دولتی کسب کردهاید را وارد کنید.
- داشتن عضویت در انجمنهای علمی یا حرفهای: میتوانید در نگارش رزومه نام و مکان انجمنها به همراه تاریخ عضویت را بهصورت دقیق ثبت کنید.
- جایزهها یا بورسیه تحصیلی: در صورت برخورداری از جوایز و بورسیههای تحصیلی، میتوانید به طور کامل اطلاعات مربوط را درج نمایید.
- سرگرمیها و علایق: در نوشتن رزومه میتوانید بنویسید که زمینههای مطالعاتی شما چیست و علاقهمند به کسب اطلاعات در چه زمینهای هستید.
- مقالات و کتابهای چاپ شده: میتوانید در نگارش رزومه به مقالات و کتابهایی که چاپ کردهاید اشاره کنید. این بخش میتواند نقش کلیدی در پذیرش شما ایفا کند. در این بخش نیازی به رعایت ترتیب زمانی معکوس نیست.
همچنین بخوانید: راههای گرفتن پذیرش با معدل پایین
نکات تکمیلی نگارش رزومه
همانطور که گفتیم، برای نوشتن رزومه از فونت مناسب استفاده کنید (معمولاً فونت 11 یا 12). بهتر است حاشیه مناسب به هنگام نوشتن رعایت شود. حاشیه مناسب معمولاً بین یک و نیم الی دو سانتیمتر است. از عناوین صحیح برای نوشتن رزومه استفاده کنید. بهتر است رزومه خود را ساده، قابلفهم، منسجم و واضح بنویسید. برای اینکه رزومه تحصیلی خوانا و جامعی داشته باشید، اصول نگارشی را به طور استاندارد رعایت کنید.
همچنین دقت کنید که غلط تایپی و املایی نداشته باشید. برخی از دانشگاهها و مراکز فرم رزومه مختص به خود را دارند. در این فرمها از درج اطلاعات اضافی خودداری کنید. به این نکته دقت داشته باشید که دانشگاهی که برای اخذ پذیرش آن اقدام میکنید، هرساله رزومههای مختلف از کشورهای گوناگون دریافت میکند که سبکهای نوشتاری متفاوتی دارند؛ لذا بیش از آن که نگران ظاهر رزومه خود باشید، بر روی محتوای آن در بخش تحصیلات، مقالات و…. تمرکز داشته باشید.
توجه داشته باشید که یکی از مسائل مهم در نوشتن رزومه، بخش توصیف خود است. از نوشتن کلماتی مانند سختکوش، با استعداد، علاقهمند به تحقیق و پژوهشهای علمی و… بپرهیزید. این کلمات تکراری و کلیشهای چندان برای یک رزومه متفاوت مناسب نیستند.
جمعبندی
نگارش رزومه اغلب برای اهداف علمی و تحقیقی نوشته میشود. از جمله کاربرد رزومه تحصیلی، اخذ پذیرش از دانشگاه یا سازمان خاص است. به همین جهت بهتر است چیدمان آن را بر اساس هدفی که دارید تنظیم کنید. ازآنجاییکه رزومه و نحوه نگارش آن قالب خاص و یکپارچهای ندارد، مشاهده رزومه افراد موفق در محدوده کاری و تحصیلی شما میتواند برای تنظیم یک رزومه مناسب بسیار مفید باشد.
نگارش رزومه تحصیلی موفق باید بهگونهای باشد که وقتی در اختیار مسئول بررسی رزومهها و یا شخصی که شما را نمیشناسد قرار میگیرد، بهراحتی منجر به درک صحیح تواناییها و استعدادهای شما شود. در این مقاله از سری مقالات مسیر با ما رزومه و نحوه نگارش آن را بررسی کردیم. اگر میخواهید یک رزومه تحصیلی یا انگیزهنامه بنویسید؛ اما اگر نمیدانید از کجا شروع کنید، با مشاوران ما تماس بگیرید و برای اطلاعات بیشتر پیج kouroshez را دنبال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید