با نگارش انگیزه نامه به صورت اصولی آشنا شو و پذیرش بگیر!
فهرست مطالب
یکی از مهمترین مدارکی که برای اخذ پذیرش در دانشگاههای جهان اهمیت دارد نگارش انگیزه نامه است. انگیزهنامه که به اختصار SOP نامیده میشود نامهای است که متقاضی پذیرش در دانشگاه خود را به طور کامل معرفی میکند. در انگیزهنامه فرد انگیزه و هدفش را برای تحصیل در دانشگاه موردنظر خود مشخص میکند.
در نگارش SOP اطلاعات کلیدی فرد درمورد خود، پیشینه تحصیلی و اهداف خود را توضیح میدهد. به همین دلیل نحوه نوشتن انگیزه نامه نقش زیادی در کسب پذیرش از دانشگاه دارد. انگیزهنامه باید ازنظر نگرش و نگارش استاندارد و منطقی باشد. مؤسسه مسیر باما برای دستیابی شما به آیندهای روشن بهترین مسیرها را پیدا کرده و با شما خواهد بود تا به اهداف عالی خود دست پیدا کنید.
نگارش انگیزه نامه
فردی که برای پذیرش در دانشگاههای خارج از کشور درخواست پذیرش میدهد باید بر اساس ضوابط دانشگاه موردنظر مدارکی را آماده کند. یکی از مهمترین مدارک مشترک بین تمام دانشگاهها انگیزهنامه است. تمام مدارکی که متقاضی برای دانشگاه ارسال میکند نشاندهنده دستاوردها، تواناییها و تجربیات فرد است که قبلاً آنها را بهدست آورده است. درمورد انگیزهنامه اینطور نیست؛ زیرا انگیزهنامه نشاندهنده آینده تحصیلی، کاری، انگیزه و اهداف فرد است که باید برای هیئت دانشگاهی یا استاد موردنظر کاملاً مشخص بیان شود. نمیتوان یک انگیزهنامه را برای تمام دانشگاهها فرستاد؛ زیرا معیارها و انگیزه دانشگاههای مختلف برای پذیرش با یکدیگر متفاوت است.
انگیزهنامه تنها بخشی از مدارک متقاضی است که شخصیت او را نشان میدهد. اهداف، بلندپروازی و عزم و اراده فرد همگی از طریق انگیزهنامه سنجش میشوند. هدف اصلی نگارش انگیزه نامه جلب نظر مثبت هیئت پذیرش یا استاد موردنظر است. به همین دلیل باید به روشی منطقی اهداف و انگیزه خود را مشخص کنید و از ساختاری مناسب برای نوشتن انگیزهنامه استفاده کنید. هر دانشگاه برای انگیزهنامه ساختار و فرمت خاصی دارد؛ ولی تمام انگیزهنامهها استاندارد مشخصی دارند. به طور خلاصه نگارش انگیزه نامه باید شامل موارد زیر باشد:
- معرفی کامل متقاضی پذیرش
- سابقه کاری در رشته تحصیلی موردنظر
- دستاوردها و مهارتهای فردی
- سوابق تحصیلی و تجربیات دوران تحصیل
- دیدگاه و هدف متقاضی درباره آینده تحصیلی و کاری خود
تفاوت انگیزهنامه و رزومه
همانطور که گفتیم انگیزهنامه مربوط به اهداف و دیدگاههای فرد درباره آینده کاری و تحصیلی خود است. در نگارش انگیزه نامه متقاضی؛ درباره اهداف خود، برنامههای خود برای رسیدن به اهداف و میزان عزم و اراده او ترسیم میشود. رزومه یا CV مدرکی است که گذشته متقاضی و تجربیات شغلی و تحصیلی او را نشان میدهد. حرفهای بودن محتوا و نگارش رزومه علامت حرفهای بودن متقاضی است.
نحوه نوشتن انگیزه نامه
برای نوشتن انگیزهنامه باید تمام فرمتهای استاندارد و فرمتهای خاص دانشگاه موردنظر را رعایت کرد. ازطرف دیگر انگیزهنامه نباید مانند یک مقاله خشک و بدون جذابیت باشد. در نگارش انگیزهنامه باید بسیار دقت کرد و باید بهصورتی باشد که خواننده هنگام شروع به خواندن ترغیب شود آن را تا آخر ادامه دهد.
نحوه نوشتن انگیزه نامه تأثیر زیادی بر قبول یا رد پذیرش دارد. لحن غیررسمی و خودمانی و تأکید بیش از حد بر تواناییهای متقاضی موجب رد پذیرش تحصیلی میشود. به همین دلیل بهتر است برای نگارش انگیزه نامه از کارشناسان و مشاوران متخصص در این زمینه کمک بگیرید. نکاتی که برای نگارش SOP باید رعایت کنید شامل موارد زیر است.
- فرمت، فونت و ساختار متن انگیزهنامه باید مطابق با استاندارد دانشگاه موردنظر باشد.
- لحن انگیزهنامه نه خیلی رسمی و خشک باید و نه خودمانی و غیررسمی. در لحن بیان باید تعادل را رعایت کرد.
- نحوه نوشتن انگیزه نامه باید منحصربهفرد و خاص خودتان باشد. از انگیزهنامه و نوشتههای دیگران کپی نکنید.
- اشتباهات نگارشی و گرامری در نگارش انگیزه نامه ارزش آن را پایین میآورد. بازبینی و ویرایش انگیزهنامه بعد از پایان نگارش ضروری است.
- نوشتن درباره برخی علایق و سرگرمیهای خارج از زمینه تحصیلی انگیرهنامه شما را جذابتر میکند.
- نگارش اطلاعات نادرست در انگیزهنامه نهتنها موجب رد پذیرش تحصیلی میشود؛ بلکه نام متقاضی در فهرست لیست سیاه قرار میگیرد. بهاینترتیب متقاضی دیگر هرگز نمیتواند برای اخذ پذیرش اقدام کند.
- تعداد کلمات انگیزهنامه معمولاً بین 1000-800 کلمه است. ممکن است تعداد کلمات تا 1200 کلمه هم برسد؛ ولی نباید از این حد فراتر رود.
- در پایان متن یک جمعبندی و خلاصه از آنچه نوشتهاید بنویسید. این کار موجب میشود تا مطالب کلی شما در ذهن خواننده بماند.
نگارش انگیزه نامه؛ راهکارهای مهم برای نگارش SOP
وقتی متقاضی تصمیم میگیرد از یک دانشگاه خارجی پذیرش بگیرد در این کار جدی است. به همین دلیل باید در نگارش انگیزه نامه که از مهمترین مدارک اثرگذار هستند دقت زیادی داشته باشد. بسیاری از دانشجویان که از نحوه نوشتن انگیزه نامه اطلاعی ندارند از انگیزهنامههای دیگران کپی کرده یا هرآنچه خود در ذهن دارند مینویسند. بیتجربگی در نوشتن انگیزهنامه یا کپی کردن آن از اینترنت موجب رد درخواست اخذ پذیرش تحصیلی میشود. در ادامه راهکارهایی را به شما نشان میدهیم تا از طریق آنها بتوانید یک رزومه عالی و قابلقبول بنویسید.
1. نوشتن یک داستان
برای هر خواننده خواندن داستان خیلی جذابتر از مطالب و تیترهای خبری خشک است. وقتی شما بهعنوان متقاضی اطلاعات و اهداف آینده خود را بهصورت داستانگونه بیان میکنید خواننده اشتیاق بیشتری برای دنبالکردن خطوط رزومه شما خواهد داشت. البته باید تعادل را رعایت کرد و لحن نوشتار غیررسمی نباشد. یعنی چیزی بین لحن رسمی و غیررسمی باشد.
2. نگارش انگیزه نامه؛ ترسیم مناسب اهداف و شخصیت خود
هنگام نگارش انگیزه نامه باید دقت کنید که این مدرک مهم نشاندهنده رفتار و شخصیت شما است. به همین دلیل باید ویژگیهای خود را به بهترین صورت و شفافیت کامل در انگیزهنامه بیان کنید. به این موارد دقت کنید:
- علاقهمند برای یادگیری دورههای جدید
- توانایی در استفاده از دانش کسبشده برای شغل آینده
- توانا در قبول مسئولیتهای برنامههای آموزشی آکادمیک
- علاقهمند به رشته انتخابی و تحصیلی خود
- این توانایی را دارید تا دورههای آموزشی و تحصیلی را در زمان استاندارد بهپایان برسانید.
3. کمیتگذاری داستان
داستانی که در انگیزهنامه مینویسید باید دارای بهترین اطلاعات درباره شما باشد. در نگارش انگیزه نامه باید کیفیت و کمیت در کنار یکدیگر حفظ شوند. کمیتگذاری موجب میشود تا خواننده بتواند عمق داستان را کاملاً درک کند.
4. مطابقت انگیزهنامه با استانداردهای دانشگاه موردنظر
نحوه نوشتن انگیزه نامه هر دانشگاهها با سایر دانشگاهها متفاوت است و هرکدام فرمت خاصی برای خود تعیین میکنند. بسیاری از متقاضیانی که برای چند دانشگاه درخواست ارسال میکنند یک انگیزهنامه را بدون تغییر برای آن دانشگاهها ارسال میکنند. دانشگاههای مختلف از نظر روشهای آموزشی، چشماندازها و فرهنگ با یکدیگر متفاوت هستند. به همین دلیل هرکدام برای نگارش انگیزه نامه فرمت نگارشی خاص خود را دارند. توجه به این نکات نقش زیادی در پذیرش خواهد داشت.
5. خاص باشید
برای نگارش SOP به خاص بودن آن نیز توجه کنید؛ بهعنوان مثال هنگامی که درباره علاقه خود به رشته تحصیلی صحبت میکنید گفتن اینکه «چون این رشته را دوست داشتم آن را انتخاب کردم.» بسیار کلیشهای است. باید دلیل علاقه خود را واضح بیان کنید و اینکه چگونه با ادامه تحصیل در این رشته به اهداف خود میرسید. اهداف و آرمانهای شما باید در حد منطقی بلندپروازانه و خاص باشند.
6. نحوه نوشتن انگیزه نامه؛ بیان نواقص خود در انگیزهنامه
همه انسانها ایراد و نقص دارند و هیچکدام کامل نیستند و تنها گذشت زمان و کسب تجربه آنها را کامل میکند. هنگام نگارش انگیزه نامه باید این موضوع را مورد توجه قرار دهید. پس مطرح کردن نواقص در کنار اهداف، انگیزه و آرمانهای بلند میتواند به پذیرش شما کمک کند و نشاندهنده صداقت شما است. بهجای توجیه کردن نواقص خود آنها را همانطور که بودند مطرح کنید؛ سپس اضافه کنید که از این موضوع درس گرفتهاید و چنین شکستی موجب شده تا شما برای دستیابی به اهداف عالی خود بیشتر تلاش کنید.
جمعبندی
انگیزهنامه یکی از مدارک مهمی است که نقش زیادی در اخذ یا رد پذیرش تحصیلی دارد. به همین دلیل در نگارش انگیزه نامه باید بسیار دقت کرده و تمام فرمتها، استانداردها و قوانین نگارش SOP را رعایت کرد. انگیزهنامه نشاندهنده آینده شغلی، کاری، اهداف و میزان صلاحیت متقاضی است. به همین دلیل نحوه نوشتن انگیزه نامه باید بهصورتی باشد که دانشگاه متقاعد شود این متقاضی ارزش دارد که دانشگاه برای ورود او هزینه و زمان صرف کند.
لحن انگیزهنامه باید چیزی بین رسمی و غیر رسمی باشد. ازطرف دیگر انگیزهنامه باید مطابق با استانداردها و فرمتهای دانشگاه مورد نظر باشد. از اغراق کردن در انگیزهنامه پرهیز کنید و اهداف خود را از ادامه تحصیل در رشته موردنظر مشخص کنید. مسیر باما بستری را فراهم کرده است تا شما از طریق آن بتوانید به تمام اهداف و رویاهای خود دست پیدا کنید. برای نگارش رزومه نگارش انگیزه نامه و ارتباط با ما میتوانید به وبلاگ مسیر باما مراجعه کنید و از طریق صفحه تماس با ما با ثبت اطلاعات خود منتظر تماس ما باشید؛ همچنین برای اطلاعات بیشتر پیج kouroshez را دنبال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید